Сръбски айвар

редакция:
Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Сръбски айвар1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
7
"Всички говорят само за него, а ние даваме оригиналната рецепта за сръбски айвар - и наздраве"

Необходими продукти

  • чушки - 6 кг червени
  • патладжани - 6 кг
  • червени чушки - 2.5 кг
  • захар - 300 г
  • олио - 300 мл
  • оцет - 300 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изпичаме си чушките и патладжаните. Изпичането може да стане във фурната, на скара или на жар. След като са изпечени чушки, ги слагаме в тенджера, похлупваме с капака, и оставяме да се задушат.

Обелваме патладжана и чушките, след което ги минаваме на машинката за месо.

Поставяме смлените зеленчуци в голяма съд. Прибавяме солта и разбъркваме добре.

В друг съд слагаме захарта и оцета. Поставяме на котлона и държим до стопяване на захарта. След това прибавяме олиото. Готовата смес наливаме при зеленчуците.

Разбъркваме, докато се получи еднородна смес. Пълним айвара в бурканчета, затваряме с капачки и стерилизираме 10-15 минути. Нашият сръбски айвар е готов!

В сезона на чушките и доматите опитай непременно и рецептите ни за домашна лютеница, лютеница на фурна или нашето домашно кьопоолу.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Колко кг са чушките ? Нещо не е уточнено в тази рецепта. Има люти и сладки чушки има и червен и зелен пипер, кое е всъщност ?
21.08.2023 21:27
1
Анонимен
Анонимен
Какво е всъщност количеството на червените чушки - 6 килограма, килограма, или килограма?
21.08.2023 21:01