Начин на приготвяне
Леко затоплете прясното мляко. Сипете в него захарта и маята, разбъркайте да се активира.
Разтопете маслото и го добавете към сместа с маята. На части сипете брашното, бъркайте и замесете тесто за понички.
Разточете го на кора с дебелина 2 мм без да оставяте да втаса. Изрежете кръгчета с чаша, а помощта на капачка от шише - дупка в средата.
Наредете вкусните понички в тефлонова тава и ги изпечете на 180 градуса до готовност. След като са готови, ги подредете в поднос.
Пригответе сиропа, сипвайки водата и захарта в тенджера. Варете до сгъстяване.
Още докато е топъл, полейте с него готовите понички с дупка, оваляйте в захарта и ванилията.
Подредете сиропираните сръбски понички в чиния и сервирайте.