Начин на приготвяне
Изпичаме си чушките и патладжаните. Изпичането може да стане във фурната, на скара или на жар. След като са изпечени чушки, ги слагаме в тенджера, похлупваме с капака, и оставяме да се задушат.
Обелваме патладжана и чушките, след което ги минаваме на машинката за месо.
Поставяме смлените зеленчуци в голяма съд. Прибавяме солта и разбъркваме добре.
В друг съд слагаме захарта и оцета. Поставяме на котлона и държим до стопяване на захарта. След това прибавяме олиото. Готовата смес наливаме при зеленчуците.
Разбъркваме, докато се получи еднородна смес. Пълним айвара в бурканчета, затваряме с капачки и стерилизираме 10-15 минути. Нашият сръбски айвар е готов!
В сезона на чушките и доматите опитай непременно и рецептите ни за домашна лютеница, лютеница на фурна или нашето домашно кьопоолу.
Коментари