Начин на приготвяне
За да приготвите тази лютеница от тиквички, първо, почистете и нарежете всички зеленчуци.
Ако тиквичките се млади, не ги белете, а направо ги нарежете на кубчета и ги сложете в тава, покрита с хартия за печене да се запекат за 30 минути в нагорещена фурна.
Морковите настържете на едро ренде и задушете за кратко с част от олиото.
Нарежете лука и задушете и него в малко олио, докато стане прозрачен и омекне.
Доматите обелете и нарежете на дребни кубчета.
Ако ще правите лютеницата пикантна като мен, нарежете на много ситно няколко люти чушки и ги прибавете към доматите.
Сложете ги на котлона и варете, докато се редуцират наполовина, и се сгъстят.
След това сложете всички зеленчуци в тенджера. Прибавете сол, захар и черен пипер и пасирайте. Не е необходимо да е фино смляно.
Към пасираните зеленчуци прибавете останалото олио, след което сложете на слаб котлон за 20-25 минути, като бъркате непрекъснато.
Накрая прибавете ситно нарязани няколко скилидки чесън, малко пресен магданоз и лъжица, две оцет.
Разбъркайте добре и разпределете домашната лютеница в чисти и сухи бурканчета, които после стерилизирайте за 15 минути.
Ако рецептата ти допада, опитай и тези предложения за лютеница на фурна или домашна едросмляна лютеница.