Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Лютеница от тиквички за зимата

Лютеница от тиквички за зимата

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Лютеница от тиквички за зимата
Снимка: Росица Петрова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
5
"Лютеница с много тиквички - че и в наистина люта Нека ви е вкусно всеки ден"

Необходими продукти

  • тиквички - 1, 5 кг
  • лук - 0, 5 кг
  • моркови - 0, 5 кг
  • домати - 1 кг
  • люти чушки - 6 бр. по желание
  • олио - 200 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чесън - 6 скилидки
  • оцет - 2 с.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите тази лютеница от тиквички, първо, почистете и нарежете всички зеленчуци.

Ако тиквичките се млади, не ги белете, а направо ги нарежете на кубчета и ги сложете в тава, покрита с хартия за печене да се запекат за 30 минути в нагорещена фурна.

Морковите настържете на едро ренде и задушете за кратко с част от олиото.

Нарежете лука и задушете и него в малко олио, докато стане прозрачен и омекне.

Доматите обелете и нарежете на дребни кубчета.

Ако ще правите лютеницата пикантна като мен, нарежете на много ситно няколко люти чушки и ги прибавете към доматите.

Сложете ги на котлона и варете, докато се редуцират наполовина, и се сгъстят.

След това сложете всички зеленчуци в тенджера. Прибавете сол, захар и черен пипер и пасирайте. Не е необходимо да е фино смляно.

Към пасираните зеленчуци прибавете останалото олио, след което сложете на слаб котлон за 20-25 минути, като бъркате непрекъснато.

Накрая прибавете ситно нарязани няколко скилидки чесън, малко пресен магданоз и лъжица, две оцет.

Разбъркайте добре и разпределете домашната лютеница в чисти и сухи бурканчета, които после стерилизирайте за 15 минути.

Ако рецептата ти допада, опитай и тези предложения за лютеница на фурна или домашна едросмляна лютеница.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: