Начин на приготвяне
Една рецепта за консервиране на здравословна сладка царевица, която е много сполучлива.
Изчистваме и измиваме царевицата хубаво.
В една голяма тава слагаме царевицата, държейки края нагоре и с един нож започваме отстрани да се режем надолу стържейки, така че кочанът да остане и зърната да падат в тавата.
В един казан или голяма тенджера слагаме зърната сладка царевица, отгоре доливаме вода, прибавяме сол и захар, слагаме на котлона да се варят, целта на това е бурканите да не станат бомбаш, за това се варят предварително.
След около един час варене, изцеждате водата, пълните царевицата в средни буркани, така че един пръст да остане свободно от горе.
В една кофа правим солена вода и изсипваме отгоре на царевицата, запечатваме хубаво бурканите и варим за 1 час и половина.
(Не се напълнят догоре бурканите със сладка царевица за зимата, защото като се варят бурканите, царевицата набъбва още и има опасност да връкнат капачките).