Начин на приготвяне
Измийте зелените домати, почистете и ги нарежете на четвъртини. Ако са по-малки, може само на две половинки.
Сипете ги в дълбока купа и ги посипете със солта и захарта. Разбъркайте внимателно и оставете да престоят за около 2-3 часа.
Отцедете отделилата се течност и смесете със същото количество оцет. Кипнете течностите в дълбока тенджера на умерен огън.
Добавете доматите и ги попарете за 5-10 минути, като времето зависи от това колко твърди искате да бъдат.
Изваждайте ги с помощта на решетъчна лъжица и оставете да се охладят.
Стерилизирайте бурканите и капачките за 15 минути в загрята на 100 градуса фурна.
Наситнете чесъна и зелените подправки, прибавете ги към доматите и разбъркайте добре.
Напълнете в топлите буркани, сипете зехтин/олио до горното ръбче на буркана. Затворете с капачки и съхранявайте на прохладно място.
Най-вкусните зелени домати в буркани са готови.