Начин на приготвяне
Първо пресейте брашното. Добавете към него захарта, солта и сухата мая, разбъркайте добре.
Оформете кладенче в средата и прибавете вътре олиото, топлото мляко и разбитото яйце. Замесете тесто, което е много меко. Намазнете купа с олио и сложете вътре тестото. Покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло, за да втаса.
Междувременно пригответе плънката. Разбийте яйцата и ги смесете с натрошеното сирене.
Разточете тестото на правоъгълна тънка кора. Намазнете я с част от разтопеното масло. Останалото масло прибавете към яйчената плънка. Намажете кора с тази плънка, а в широката част на кората оставете 2-3 пръста чисто тесто.
Навийте кората на руло, което не е много стегнато. Нарежете го на 12 охлювчета.
Сипете шепа брашно в чиния. Всяко охлювче запечатайте внимателно с брашно (от двете страни на разреза) и притиснете леко.
Сложете хартия за печене в тава. Наредете сиренките на разстояние една от друга. Оставете ги да втасат за 20-тина минути. Намажете ги с жълтък, смесен с лъжичка мляко.
Загрейте фурната на 180 градуса. Печете закуските около 35 минути или до готовност.
Намажете готовите охлювчета с олио и покрийте, за да се задушат.
Солените охлювчета за закуска са готови.