Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Охлювчета»Солени охлювчета за закуска

Солени охлювчета за закуска

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Солени охлювчета за закуска
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Денят няма как да не е хубав, когато започва с тези солени охлювчета"

Необходими продукти

  • брашно - 400 грама
  • яйца - 1 брой
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 50 мл
  • суха мая - 5 г (или 12 грама прясна)
  • захар - 1 ч.ч.
  • сол - 1 ч.лъжичка
  • плънка
  • сирене - 350 грама
  • яйца - 2 броя
  • масло - 50 грама разтопено
  • за намазване
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • жълтъци - 1 брой
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пресейте брашното. Добавете към него захарта, солта и сухата мая, разбъркайте добре.

Оформете кладенче в средата и прибавете вътре олиото, топлото мляко и разбитото яйце. Замесете тесто, което е много меко. Намазнете купа с олио и сложете вътре тестото. Покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло, за да втаса.

Междувременно пригответе плънката. Разбийте яйцата и ги смесете с натрошеното сирене.

Разточете тестото на правоъгълна тънка кора. Намазнете я с част от разтопеното масло. Останалото масло прибавете към яйчената плънка. Намажете кора с тази плънка, а в широката част на кората оставете 2-3 пръста чисто тесто.

Навийте кората на руло, което не е много стегнато. Нарежете го на 12 охлювчета.

Сипете шепа брашно в чиния. Всяко охлювче запечатайте внимателно с брашно (от двете страни на разреза) и притиснете леко.

Сложете хартия за печене в тава. Наредете сиренките на разстояние една от друга. Оставете ги да втасат за 20-тина минути. Намажете ги с жълтък, смесен с лъжичка мляко.

Загрейте фурната на 180 градуса. Печете закуските около 35 минути или до готовност.

Намажете готовите охлювчета с олио и покрийте, за да се задушат.

Солените охлювчета за закуска са готови.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: