Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Яхния»Грузинска телешка яхния - Чашушули

Грузинска телешка яхния - Чашушули

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Грузинска телешка яхния - Чашушули
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4
"По аромата ще познаете тази грузинска телешка яхния"

Необходими продукти

  • телешко месо - 500 грама
  • чушки - 2 зелени (или 1 зелена и 1 червена)
  • чесън - 3 скилидки
  • шафран - 1 щ.
  • лук - 1 средна глава
  • домати - 350 грама (консервирани или пресни)
  • сминдух - 1 равна ч.л.
  • лют червен пипер - 1/2 ч.л. (по желание)
  • кориандър - 1 с.л. листа
  • черен пипер
  • олио - около 5 - 6 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете месото от ципички и го нарежете на хапки. Овкусете с наситнения лук, черен пипер и малко олио. Покрийте купата и приберете да се овкуси в хладилник за няколко часа.

Загрейте олиото в тенджера и запържете телешкото с лука. Прибавете нарязаните чушки, чесъна и смлените домати. Добавете щипката шафран и червения пипер.

След кратко разбъркване налейте вода, която да покрива месото.

Овкусете със сол и сминдух. Може да добавите и дафинов лист, но внимавайте да не стане прекалено остър вкусът.

Варете яхнията на тих огън около 2 часа. Когато водата намалее, доливайте по малко топла вода.

Накрая поръсете с наситнения кориандър.

Грузинската телешка яхния - Чашушули е готова.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: