Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Пастет»Вкусен свински пастет

Вкусен свински пастет

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Вкусен свински пастет
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
160 мин.
Порции
20
"Страхотни сандвичи ще се получат с този свински пастет"

Необходими продукти

  • черен дроб - 500 грама (телешки или свински)
  • свинска плешка - 300 грама
  • кайма - 200 грама (смес)
  • сланина - 200 грама (прясна)
  • мащерка - 3 - 4 стръка
  • лук - 1 голяма глава
  • бекон - 200 грама
  • чесън - 3 скилидки
  • магданоз - 3 стръка
  • черен пипер
  • индийско орехче - 2 щ.
  • лют пипер
  • дафинов лист - 2 бр.
  • коняк - 5 с.л.
  • сол - 1 с.л. (или на вкус)
  • мас - за намазване на формата
  • масло - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наситнете лука и го запържете в загрятото масло. Оставете настрана.

Смелете магданоза и чесъна, омесете с тях каймата.

Наситнете бекона, черния дроб, месото и сланината. Не ги смилайте, за да не се получи каша. Хубаво е черният дроб да е отцеден от кръвта предварително и измит много добре.

Смесете всички посочени продукти за пастета в достатъчно голяма купа. Овкусете с лютия пипер, черния пипер, солта, листата от трите клонки мащерка и коняка. Разбъркайте много добре.

Намазнете с мас правоъгълна форма, която е с високи стени. Сипете вътре сместа и притиснете. Заравнете повърхността добре и наредете отгоре четвъртата клонка мащерка и дафиновите листа.

Покрийте съда с алуминиево фолио. Загрейте фурната на 160 градуса, а на дъното сложете пълна с вода тава. Пъхнете вътре пастета и печете около 2 часа. Проверявайте го с дървено шишче - когато излезе чисто, значи е готов.

Може и да натиснете леко с пръст - не бива да излиза никаква вода. Ако все пак има такава, увеличете градусите на 180.

Охладете готовия пастет и го приберете да стегне в хладилник за няколко часа, като отгоре притиснете с тежък предмет.

Вкусният свински пастет е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: