Начин на приготвяне
Наситнете лука и го запържете в загрятото масло. Оставете настрана.
Смелете магданоза и чесъна, омесете с тях каймата.
Наситнете бекона, черния дроб, месото и сланината. Не ги смилайте, за да не се получи каша. Хубаво е черният дроб да е отцеден от кръвта предварително и измит много добре.
Смесете всички посочени продукти за пастета в достатъчно голяма купа. Овкусете с лютия пипер, черния пипер, солта, листата от трите клонки мащерка и коняка. Разбъркайте много добре.
Намазнете с мас правоъгълна форма, която е с високи стени. Сипете вътре сместа и притиснете. Заравнете повърхността добре и наредете отгоре четвъртата клонка мащерка и дафиновите листа.
Покрийте съда с алуминиево фолио. Загрейте фурната на 160 градуса, а на дъното сложете пълна с вода тава. Пъхнете вътре пастета и печете около 2 часа. Проверявайте го с дървено шишче - когато излезе чисто, значи е готов.
Може и да натиснете леко с пръст - не бива да излиза никаква вода. Ако все пак има такава, увеличете градусите на 180.
Охладете готовия пастет и го приберете да стегне в хладилник за няколко часа, като отгоре притиснете с тежък предмет.
Вкусният свински пастет е готов.