Начин на приготвяне
Бутер тестото се оставя да се отпусне. Разстила се върху набрашнен плот, поръсва се и отгоре с малко брашно, след което се разточва леко, но така, че да остане правоъгълната му форма.
Яйцето се чуква, като белтъкът и жълтъкът се разделят. Към белтъка се прибавя натрошеното сирене и сместа се разбърква.
Кравето масло се разтопява и с него се намазва цялата кора бутер тесто. С остър нож то се разрязва на три равни ленти по дължина.
По средата на всяка лента се слага от пълнежа, навива се на руло и усуква. След това баничките се оформят на охлюв и прибират в хладилник, докато фурната се загрява до 200 градуса.
Бутер баничките се подреждат в тава покрита с хартия за печене, намазват се с разбития жълтък с малко вода и поставят във фурната.
Пекат се около 25 минути до зачервяване. Сервират се още топли.
Витите бутер банички са много вкусни!