Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Парфета»Малиново парфе с изпечен блат

Малиново парфе с изпечен блат

Малиново парфе с изпечен блат
Снимка: Кристиан Александров
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • За блата
  • брашно - 50 грама
  • яйца - 3 броя
  • захар - 3 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • ванилова захар - 1 пакетче (10 г)
  • масло - 1 с.л. разтопено
  • За крема
  • сладкарска сметана - 250 грама
  • заквасена сметана - 200 грама
  • крема сирене - 150 грама
  • прясно мляко - 100 мл
  • желатин - 2 пакетчета (по 10 г)
  • захар - 3 с.л.
  • За украса
  • захар - 2 с.л.
  • малини - 2 ч.ч.
  • вода - 100 мл студена
  • желатин - 1 пакетче (10 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвянето на блата. Разбийте яйцата заедно със захарта и прибавете към тях брашното, бакпулвера, ваниловата захар и разтопеното масло.

Сложете хартия за печене в кръгла тава и сипете вътре сместа. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете за около 12 минути. Охладете изпечения блат.

През това време пригответе крема. Разтворете желатина в студеното мляко и го оставете да набъбне. След това го загрейте на водна баня до втечняване.

Разбийте заквасената сметана със захарта и крема сиренето. Прибавете желатина и разбъркайте добре.

Отделно разбийте сладкарската сметана до получаване на твърди връхчета. Прибавете я към горния крем и разбъркайте с шпатула.

Пригответе си форма за торта с отделящи се стени. Сложете вътре блата и сипете сметановия крем. Заравнете добре и приберете парфето в хладник да стегне.

Междувременно намачкайте половината от малините. Отделете сока им и го сипете в малка тенджерка заедно със захарта. Загрейте и варете до гъст сироп.

Разтворете желатина във водата и щом набъбне го загрейте до втечняване. Смесете го с малиновия сироп.

Извадете десерта от хладнилника. Наредете върху крема малините и залейте с желето.

Върнете в хладилника за още няколко часа, за да стегне много хубаво.

Малиновото парфе с изпечен блат е готово.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: