Начин на приготвяне
Затоплете водата до 37 градуса. Разтворете в нея маята заедно със захарта. Сипете бялото брашно и разбъркайте до получаване на кашичка. Покрийте и оставете да шупне за 15-тина минути.
В купа сипете пълнозърнестото брашно със солта. В средата оформете кладенче, в което се сипват шупналата мая и олиото.
Постепенно замесете меко тесто, като ако продължава да лепне, може да си добавите още малко брашно.
Разделете готовото тесто на 2 части. Всяка една оформете на продълговат хляб и сложете в правоъгълна форма за кекс.
Направете надлъжен разрез на всеки пълнозърнест хляб и поръсете с малко брашно. Покрийте и оставете двата хляба да втасат за около 90 минути.
Загрейте фурната на 200 градуса. Печете хлябовете за 15 минути, след което намалете градусите на 190 и печете още около 25 минути.
Охладете готовите хлябове върху решетка.
Здравословното хлебче от спелта е чудно!