Начин на приготвяне
Нарежете печурките на филийки. Ако ползвате сушени манатарки, накиснете ги за 20-тина минути в топла вода и ги отцедете.
Сгорещете маслото и зехтина в голям тиган. Добавете двата вида гъби и пържете до изпаряване на течността.
Прехвърлете гъбите в масло в купа и сипете при тях прясното мляко. Пасирайте до гладкост и оставете засега настрана.
Сипете водата в тенджера и я кипнете. Добавете бульона (от две зеленчукови кубчета) и нарязания картоф.
Варете на умерен огън 7-8 минути. Прибавете пасираните гъби и разбъркайте, посолете на вкус.
Ако е необходимо, добавете препеченото брашно, което е размито с малко студена водичка. Гответе гъбената супа още 4-5 минути. Свалете от огъня и овкусете с черен пипер.
Сервирайте всяка порция с крутони и наситнен копър.
Гъбената крем супа с манатарки и печурки е много вкусна!