Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Малки питки»Пухкави питки с плънка

Пухкави питки с плънка

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Пухкави питки с плънка
Снимка: Росица Петрова
8 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
14
"Имаме изненада за вас и тя се нарича пухкави питки с плънка"

Необходими продукти

  • брашно - 800 г
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 20 г прясна (1/2 кубче)
  • прясно мляко - 150 мл
  • вода - 150 мл
  • кисело мляко - 150 г
  • мас - 70 г разтопена
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • плънка
  • сирене - 100 г
  • кашкавал - 150 г
  • яйца - 1 бр
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 1 с.л.
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете маста и я оставете да се охлади.

Затоплете прясното мляко и водата и разтворете в тях маята и захарта.

Пресейте брашното, добавете към него солта и разбъркайте. В средата оформете кладенче.

Прибавете към брашното сместа с маята, разтопената мас, 1 яйце и 1 белтък (жъктъка заделете за намазване на плитките).

От посочените продукти замесете меко и нелепнещо тесто. При необходимост добавете още малко брашно.

Готовото тесто покрийте със стреч фолио и оставете да удвои обема си.

През това време си пригответе плънката. Настържете кашкавал на едро ренде и натрошете сиренето. Прибавете към тях едно яйце и разбъркайте.

След това премесете тестото и го разделете на еднакви части с големината на яйце. От това количество направих 14 броя.

Оформете на топчета и ги наредете на разстояния едно от друго в тава, покрита с хартия за печене.

Вземете малка чаша, която потопете в брашно. Притиснете с дъното на чашата всяка питка, като по този начин ще се оформи място за плънката.

Напълнете питките с по 1 с.л. от плънката и ги оставете да втасат за още 20 минути.

Смесете заделения жълтък с малко вода и намажете бордовете на всяка от пухкавите малки питки. След това поръсете с маково семе.

Сложете малките хлебчета да се пекат в загрята фурна на 180 °C с вентилатор за 20-25 минути, докато добият приятен и златист загар.

Изключително меки и пухкави питки с плънка, които да поднесете на вашите близки.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: