Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш с ябълки и круши

Сладкиш с ябълки и круши

Сладкиш с ябълки и круши
Снимка: Албена Асенова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Ако някой ви види да хапвате от този сладкиш, веднага ще ви завиди"

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 80 мл
  • олио - 80 мл
  • брашно - 270 г
  • бакпулвер - 10 г
  • ванилия - 1 прахче
  • ябълки - 2 бр.
  • круши - 2 бр.
  • стафиди - 50 г
  • ром - за накисване
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първото нещо, което трябва да се направи, преди да започнем да приготвяме този вкусен плодов сладкиш, е да накиснем, поне за 3 часа стафидите в ром (толкова, колкото да почти да ги покрие).

В купа се разбиват жълтъците със захарта до побеляване. На струйка при непрекъснато разбиване се добавят прясното мляко, а след него олиото.

Брашното се пресява заедно с бакпулвера и ванилията, след което на порции се прибавя към останалите продукти. Разбърква се внимателно до еднородна консистенция.

Двете ябълки се обелват, почистват от семките и нарязват на кубчета. Слагат се в кексовото тесто заедно с половината от отцедените стафиди, разбъркват се, а след това се прехвърлят във форма или тавичка, покрита с хартия за печене.

Крушите се обелват, почистват от семки, нарязват по дължина и нареждат в кръг върху тестото. Между крушите се разпределят останалите стафиди. За по-добър и карамелен вкус крушите се поръсват с лъжица кристална захар.

Сладкишът с круши се пече в предварително загрята на 170 °C фурна за около 45 минути.

Готовият сладкиш се сервира поръсен с пудра захар.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: