Начин на приготвяне
Първото нещо, което трябва да се направи, преди да започнем да приготвяме този вкусен плодов сладкиш, е да накиснем, поне за 3 часа стафидите в ром (толкова, колкото да почти да ги покрие).
В купа се разбиват жълтъците със захарта до побеляване. На струйка при непрекъснато разбиване се добавят прясното мляко, а след него олиото.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и ванилията, след което на порции се прибавя към останалите продукти. Разбърква се внимателно до еднородна консистенция.
Двете ябълки се обелват, почистват от семките и нарязват на кубчета. Слагат се в кексовото тесто заедно с половината от отцедените стафиди, разбъркват се, а след това се прехвърлят във форма или тавичка, покрита с хартия за печене.
Крушите се обелват, почистват от семки, нарязват по дължина и нареждат в кръг върху тестото. Между крушите се разпределят останалите стафиди. За по-добър и карамелен вкус крушите се поръсват с лъжица кристална захар.
Сладкишът с круши се пече в предварително загрята на 170 °C фурна за около 45 минути.
Готовият сладкиш се сервира поръсен с пудра захар.