Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманик с праз, картофи и топено сирене

Тутманик с праз, картофи и топено сирене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Тутманик с праз, картофи и топено сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Отхапваш от този тутманик и забравяш за всичко останало"

Необходими продукти

  • за тестото
  • яйца - 2 броя
  • брашно - 600 грама
  • прясна мая - 25 грама
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 2 с.лъжици
  • мас - 90 грама
  • за плънката
  • праз - 300 грама
  • топено сирене - 150 грама
  • картофи - 500 грама
  • черен пипер - 2 щ.
  • розмарин - 1 щ.
  • сол - 2 щ.
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко, разтворете в него лъжица захар и натрошете вътре живата мая. Разбъркайте и покрийте с кърпа, оставете да шупне за 10-тина минути.

Междувременно пресейте брашното заедно със солта в купа. Оформете кладенче в средата и сипете вътре малко от маста, олиото, едно яйце и белтъка на второто. Добавете маята и постепенно замесете меко и гладко тесто. Покрийте и оставете да втаса за около час.

Междувременно пригответе плънката за тутманика. Нарежете на тънки люспици картофите, запържете ги загрятото олио. Когато поомекнат, прибавете наситнения праз. Сипете 2 лъжици вода и посолете.

Гответе зеленчуците до омекване и получат апетитен загар. Дръпнете от огъня и оставете да се охладят.

Разделете на 4 части вече втасалото тесто. Оформете всяка една на топка и я потапяте в остатъка от разтопената мас. Разтеглете до получаване на тънка кора.

Върху всяка кора слагайте още мас и разпределяйте от плънката, а накрая слагайте и накъсани парчета от топеното сирене. Завийте на охлювче и слагайте в тава с хартия за печене. Процедирайте така с всички кори.

Оставете тутманика на втаса на топло за около половин час.

Намажете го с разбития с малко вода жълтък. Включете фурната на 180 градуса и го изпечете до готовност. В последните минути може да намалите леко градусите, ако видите, че започва да загаря.

Намажете с мас готовия тутманик и покрийте да се задуши за кратко.

Тутманикът с праз, картофи и топено сирене е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: