Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко, разтворете в него лъжица захар и натрошете вътре живата мая. Разбъркайте и покрийте с кърпа, оставете да шупне за 10-тина минути.
Междувременно пресейте брашното заедно със солта в купа. Оформете кладенче в средата и сипете вътре малко от маста, олиото, едно яйце и белтъка на второто. Добавете маята и постепенно замесете меко и гладко тесто. Покрийте и оставете да втаса за около час.
Междувременно пригответе плънката за тутманика. Нарежете на тънки люспици картофите, запържете ги загрятото олио. Когато поомекнат, прибавете наситнения праз. Сипете 2 лъжици вода и посолете.
Гответе зеленчуците до омекване и получат апетитен загар. Дръпнете от огъня и оставете да се охладят.
Разделете на 4 части вече втасалото тесто. Оформете всяка една на топка и я потапяте в остатъка от разтопената мас. Разтеглете до получаване на тънка кора.
Върху всяка кора слагайте още мас и разпределяйте от плънката, а накрая слагайте и накъсани парчета от топеното сирене. Завийте на охлювче и слагайте в тава с хартия за печене. Процедирайте така с всички кори.
Оставете тутманика на втаса на топло за около половин час.
Намажете го с разбития с малко вода жълтък. Включете фурната на 180 градуса и го изпечете до готовност. В последните минути може да намалите леко градусите, ако видите, че започва да загаря.
Намажете с мас готовия тутманик и покрийте да се задуши за кратко.
Тутманикът с праз, картофи и топено сирене е готов.