Начин на приготвяне
Рибата мерлуза се измива, почиства се и се нарязва на порции. Поръсва се със сол, черен пипер и се залива с виното. Оставя се за половин час да се маринова.
Лукът се нарязва и се запържва, заедно с половината от доматите, накълцани на дребно, и брашното. Налива се една чаша гореща вода. Когато заври, се добавят картофите, нарязани на кубчета, лютите чушки, маринованата риба и останалите домати.
Долива се още вода и се оставя да къкри на слаб огън. Когато рибата е готова, супата се застройва с жълтъците и се подправя с черен пипер, сол и лимонов сок. Отгоре се наръсва със ситно нарязан магданоз готовата рибена чорба.
Воденичарска чорба с мерлуза - от тефтерите на дядо.