Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Малки питки»Пълнозърнести питки с маслини и пармезанова коричка

Пълнозърнести питки с маслини и пармезанова коричка

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Пълнозърнести питки с маслини и пармезанова коричка
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Любимите пълнозърнести хлебчета на цялото семейство"

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 300 г пълнозърнесто
  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 10 г прясна
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • захар - 1 к.л.
  • риган - 1 ч.л. сух
  • маслини - 100 г каламата
  • за хрупкавата коричка
  • масло - 50 г
  • галета - 2 с.л.
  • пармезан - 2 с.л. фино настърган
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте леко прясното мляко и разтворете в него маята и захарта.

Пресейте брашното в купа. Прибавете към него солта и разбъркайте. Оформете кладенче.

Добавете сместа с маята, зехтина, маслините, предварително нарязани на ситно и ригана и замесете меко пълнозърнесто тесто.

Покрийте тестото с фолио или кърпа и го оставете да втаса за около час, докато удвои обема си.

След това го премесете за кратко и разделете на малки топки с големина колкото мандарина. От това количество излизат 8-10 малки питки.

Покрийте тава с хартия за печене и наредете любимите хлебчета.

Разтопете маслото и добавете към него галетата и пармезана, фино настърган. Разбъркайте, за да се получи кашичка и с нея намажете питките.

На всяка питка направете по един-два разреза с остър нож и оставете за 10 минути, а през това време загрейте фурната на 180 °C.

Печете пълнозърнестите питки с маслини и хрупкава пармезанова коричка 20-25 минути, докато хубаво се зачервят.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: