Начин на приготвяне
Загрейте леко прясното мляко и разтворете в него маята и захарта.
Пресейте брашното в купа. Прибавете към него солта и разбъркайте. Оформете кладенче.
Добавете сместа с маята, зехтина, маслините, предварително нарязани на ситно и ригана и замесете меко пълнозърнесто тесто.
Покрийте тестото с фолио или кърпа и го оставете да втаса за около час, докато удвои обема си.
След това го премесете за кратко и разделете на малки топки с големина колкото мандарина. От това количество излизат 8-10 малки питки.
Покрийте тава с хартия за печене и наредете любимите хлебчета.
Разтопете маслото и добавете към него галетата и пармезана, фино настърган. Разбъркайте, за да се получи кашичка и с нея намажете питките.
На всяка питка направете по един-два разреза с остър нож и оставете за 10 минути, а през това време загрейте фурната на 180 °C.
Печете пълнозърнестите питки с маслини и хрупкава пармезанова коричка 20-25 минути, докато хубаво се зачервят.
Добър апетит!