Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Содени питки»Албански соден домашен хляб

Албански соден домашен хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Албански соден домашен хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5
"Без съмнение можем да прекараме живота си само с този соден домашен хляб"

Необходими продукти

  • кисело мляко - 250 грама
  • брашно - 300 грама + за поръсване
  • сода бикарбонат - 5 грама
  • оцет - 1 ч.л. (по желание)
  • захар - 1 щ.
  • зехтин - 20 мл
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте в купа брашното, добавете към него захарта и солта.

Оформете в средата кладенче. Добавете лъжичка оцет и содата към киселото мляко, изчакайте да шупне за 2-3 минути и сипете в кладенчето.

Сипете 15 мл от зехтина, а с останалата част намазнявайте ръцете си.

Първо бъркайте тестото с помощта на дървена лъжица, а когато това стане невъзможно, започнете да месите с ръце, като от време на време ги намазнявате, за да не ви лепне тестото.

Ако е необходимо, поръсете с още малко брашно.

Не месете прекалено дълго соденото тесто. От него оформете кръгъл хляб, който се слага в тава с хартия за печене.

Поръсете содената питка с малко брашно и нарежете повърхността като кръст.

Загрейте фурната на 190 градуса и печете хляба около 35 минути или до получаване на хубав златист загар.

Албанският соден домашен хляб е готов.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: