Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Карамелена торта»Брауни торта с малини и нежен карамелен крем

Брауни торта с малини и нежен карамелен крем

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Брауни торта с малини и нежен карамелен крем
Снимка: Росица Петрова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Ето това е торта, която трябва да приготвите поне веднъж - брауни с малини и карамелен крем - звучи така, сякаш ще използвате рецептата често, нали?"

Необходими продукти

  • блат
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 80 г кафява
  • ванилия - 1 бр.
  • масло - 80 г
  • шоколад - 80 г
  • брашно от рожков - 2 с.л.
  • брашно от лимец - 70 г
  • малини - 100 г
  • крем
  • маскарпоне - 250 г
  • дулсе де лече - 200 г
  • заквасена сметана - 100 г
  • желатин - 5 г
  • глазура
  • шоколад - 60 г
  • течна сметана - 60 мл
  • за декорация
  • малини
  • бисквити - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете, първо, с направата на блата, защото трябва да е охладен напълно.

В купа разбийте яйцата със захарта и ванилията.

В друг съд на водна баня разтопете шоколада и маслото. Оставете за кратко да се охлади, след което ги добавете на тънка струя към яйцата бъркайки непрекъснато.

Пресейте брашното от лимец и брашното от рожков, което може да замените с какао. Прибавете ги към сместа и разбъркайте, до хомогенност.

Покрийте тава със свалящо дъно 20 см с хартия за печене.

Изсипете сместа за брауни и наредете малините, като леко ги притиснете навътре. Сложете да се пече в загрята фурна на 180 °C за 20-25 минути, до суха клечка.

След това извадете от формата и охладете върху решетка.

За крема смесете маскарпонето и заквасената сметана. Прибавете към тях карамелизираното мляко (Дулсе де лече) и разбъркайте с лъжица. Не е необходимо да ползвате миксер, става бързо и лесно.

Накиснете 5 г желатин в 3 с.л. студена вода за 5 минути. След това го сложете в съд на водна баня, докато се втечни. Прибавете желатина към крема, бъркайки.

Поставете охладения блат на дъното на формата, в която сте пекли. Залейте с крема и заравнете. Сложете карамелената торта в хладилник за няколко часа, най-добре за 1 нощ.

След това приготвите глазурата, като за целта загреете течната сладкарска сметана до степен на завиране. Начупете вътре шоколада и бъркайте до пълното му разтапяне.

Охладете и залейте брауни тортата с глазурата. Поставете в хладилник за половин час, след което декорирайте със свежи малини и какаови бисквитки по желание.

Да ви е сладко с тези брауни торта с малини и нежен карамелен крем.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: