Начин на приготвяне
Лукът и чесъна се накълцват и запържват в зехтина за 4-5 минути. Добавя се пилешкото месо на малки късчета да се запържи и то.
Сипва се оризът и се бърка 2 минути на умерен огън или 1 минута на по-силен, след това се налива виното и се оставя за минутка да се изпари алкохолът.
Започва да се добавят по два черпака от топлия пилешки бульон и се бърка до усвояването му от ориза. Овкусява се със сол.
Сипват се още два черпака и така докато се поеме всичката течност и получим лека кремообразна субстанция, която обгръща зрънцата ориз, сварени ал денте. Може да ги опитате и ако са още много твърди да долеете още бульон или вода, но в никакъв случай не размеквайте ориза прекалено.
Съобразете се с указанията на пакета за времето на варене, обикновено 15-17 минути са достатъчни и после оставяте да улегне още 4-5 минути встрани от котлона.
След като се дръпне от огъня, се слага част от настъргания пармезан и маслото и хубаво се разбърква.
Ризотото се сервира с още пармезан на люспи и деликатна поръска от прясно смлян черен пипер.
Консумирайте ястието топло на момента.
Ризотото с пиле и пармезан е готово.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за ризото като това вкусно ризото с манатарки или това ризото миланезе.