Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Памук погача на кифлички

Памук погача на кифлички

Памук погача на кифлички
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Ярката звезда на една трапеза винаги ще си остане топлата погача"

Необходими продукти

  • брашно - 700 г
  • прясно мляко - 200 мл топло + 2 с.л.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • вода - 100 мл топла
  • мая - 30 г
  • краве масло - за намазване
  • олио - 100 мл
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка купичка с топла вода разтворете маята. Сипете към нея 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и оставете да шупне.

Сипете другото брашно в голяма купа и направете дупка по средата. Сипете солта в прясното мляко и другите 2 с.л. захар. Сипете в кладенчето на брашното. Добавете маята и олиото.

Разбъркайте с ръце, а после замесете меко тесто за вашата погача. Увийте тестото в стреч фолио, леко намазнено, защото тестото ще лепне. Оставете за час.

Разделете на две части 2 еднакви части и ги разточете на правоъгълни кори. Вземете нож за пица и с негова помощ изрежете осем триъгълника. Навийте на кифлички от широката към тясната част.

Вземете тава 24 см, намазнена и набрашнена. Може да сложите и хартия за печене и върху нея подредете кифличките - първо 1 в средата, после всички около нея.

Оставете памук погачата да втаса отново и печете за 30 мин. на 170 градуса. След като изминат 20 мин. от печенето, покрийте с алуминиево фолио.

Намажете памук погачата на кифлички с малко масло и поднесете.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: