Начин на приготвяне
Почистете лука и го наситнете. Сипете го в тава за печене. Отгоре подредете добре измития и подсушен спанак - не е необходимо да го режете, тъй като листенцата му са по-малки.
Покрийте с фолио тавата и сложете в загрята фурна. Печете спанака 30-тина минути.
Междувременно измийте старателно ориза, пресния чесън почистете и наситнете. Смесете ориза с нарязания чесън и овкусете с черен и червен пипер, сол и джоджен.
След като спанакът се задуши във фурната, махнете фолиото и добавете ориза. Разбъркайте.
Полейте със зехтин и добавете 4 чаши топла вода.
Печете ориза на 180 градуса до готовност - около 1 час. Накрая поръсете с наситнен магданоз и печете още 10-тина минути.
Постният ориз със спанак и чесън е готов.