Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Постен ориз с тиквички на фурна

Постен ориз с тиквички на фурна

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Постен ориз с тиквички на фурна
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • олио - 100 мл
  • ориз - 1 малка купа
  • тиквички - 1 средно голяма
  • лук - 1 глава малка
  • зелен лук - 5 - 6 бр. пера
  • моркови - 1 бр. настърган
  • зеленчуков бульон - 1 кубче, разтворено в 900 мл гореща вода
  • риган
  • магданоз
  • джоджен - пресен
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измита тиквичка се нарязва на ленти, а те на кубчета. Стар лук и пера се нарязват на ситно, морковът се рендосва на едро.

Оризът се измива няколко пъти и се отцежда добре.

В загрято олио се запържват лук и морков да омекнат. Добавя се отцеденият ориз, разбърква се за кратко и сипваме на два пъти бульона.

Когато заври добавям тиквички и оставям за 4-5 минути да поври на среден огън, като се разбърква да набъбне.

Овкусява се с подправки и прехвърлям в 28-30 см тава. Печем на умерен огън до готвност на ориза.

Изважда се и покривам тавата с алуминиево фолио да запази топлината. Вкусно е както за гарнитура, така и за обяд!

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Геновева
Геновева
Вкъщи много ориз с тиквички... браво за рецептата
20.04.2019 16:41