Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Постен ориз със спанак и чесън

Постен ориз със спанак и чесън

Постен ориз със спанак и чесън
Снимка: Мария Божилова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
130 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • ориз - 2 ч.чаши
  • пресен чесън - 1 връзка
  • спанак - 1.3 кг бейби (предварително изчистен)
  • пресен лук - 1 връзка
  • джоджен - 2 с.л. сух
  • магданоз - 1 връзка (пресен)
  • червен пипер - 2 с.л.
  • черен пипер
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете лука и го наситнете. Сипете го в тава за печене. Отгоре подредете добре измития и подсушен спанак - не е необходимо да го режете, тъй като листенцата му са по-малки.

Покрийте с фолио тавата и сложете в загрята фурна. Печете спанака 30-тина минути.

Междувременно измийте старателно ориза, пресния чесън почистете и наситнете. Смесете ориза с нарязания чесън и овкусете с черен и червен пипер, сол и джоджен.

След като спанакът се задуши във фурната, махнете фолиото и добавете ориза. Разбъркайте.

Полейте със зехтин и добавете 4 чаши топла вода.

Печете ориза на 180 градуса до готовност - около 1 час. Накрая поръсете с наситнен магданоз и печете още 10-тина минути.

Постният ориз със спанак и чесън е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: