Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодов сладкиш»Испански сладкиш с кайсии

Испански сладкиш с кайсии

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Испански сладкиш с кайсии
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
42 мин.
Порции
10
"Поръсете с пудра захар испанския сладкиш и го поднесете в компанията на любима напитка"

Необходими продукти

  • кайсии - 6 големи
  • олио - 90 мл
  • брашно - 225 грама
  • бакпулвер - 12 грама
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 3 броя
  • кисело мляко - 180 грама
  • захарни перли - за поръсване (или пудра захар)
  • захар - 130 грама
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този страхотен плодов сладкиш е много лесен за приготвяне. В Испания се нарича Coca Mallorquina de albaricoques.

Първо разбийте с миксер яйцата с щипка сол и захарта до получаването на бяла пухкава пяна.

Към тях добавете олиото и киселото мляко, продължете да разбивате, но на бавна скорост, за да остане пухкава сместа.

Към течните съставки прибавете на два пъти пресятото брашно, като бъркате с движения само в едната посока, докато се усвои добре.

Пригответе си тавичка с диаметър 28 см. Сложете на дъното ѝ хартия за печене или я намаслете и набрашнете. Сипете вътре сместа и заравнете внимателно.

Включете фурната на 180 градуса, но без вентилатор. Печете сладкиша 20 минути. Извадете го и върху него подредете разполовените кайсии - с разреза нагоре.

Поръсете ги с малко захар и върнете във фурната за още 10-тина минути.

Сладкишът е готов, когато се получи хубава коричка в тъмно-златист цвят.

Поръсете с пудра захар/захарни перли и поднесете в компанията на любима напитка.

Испанският сладкиш с кайсии е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: