Начин на приготвяне
Традиционният гулаш се приготвя на огън в специален елипсовиден съд, като ястието изисква по-продължително варене на слаба температура.
В съвремието забързаните домакини си спестяват време и често използват тенджера под налягане и нормален котлон, с което се съкращават дългото му готвене.
Получава се също толкова вкусен гулаш.
Първа стъпка е да се разтопи свинската мас и в нея да се запържи за кратко червения пипер. Това става или на много слаб огън, или като съдът се отстрани от котлона при добавянето на червения пипер. Така няма да загори и нагарча.
Слага се телешкото месо, нарязано на хапки, и се разбърква. По желание заедно с телешкото може да се задуши и лукът.
Налива се част от бульона, колкото да покрива един-два пръста продуктите, и се вари в тенджерата под налягане 25 минути.
След като месото е почти готово, се слагат всички зеленчуци, накълцани по следния начин.
Морковите и чесънът на кръгчета, картофите на малки кубчета като за мусака, чушката на произволни по големи парченца. Лукът може да е нарязан на тънки ивици или пък на по-малки парченца, както ви харесва.
Доматите се нарязват или намачкват, ако са много меки.
Добавя се кимион, сол и скълцан магданоз, както и още бульон.
Тенджерата се затваря отново и ври още около 15 минути или до пълна готовност на месото и зеленчуците.
Австрийският гулаш не се сгъстява с брашно, а е като селска супа с по-едри зеленчуци и месо.
Изключително вкусна гозба!
Добър апетит!