Чийзкейк с чия и ягоди

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Чийзкейк с чия и ягоди
Снимка: Росица Петрова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"За какъв специален повод бихте направили този ягодов чийзкейк?"

Необходими продукти

  • бисквити - 330 г какао
  • масло - 125 г
  • крема сирене - 250 г
  • заквасена сметана - 400 г
  • пудра захар - 3/4 ч.ч.
  • чия - 3 с.л.
  • ванилия - 2 прахчета
  • желатин - 10 г
  • за ягодовия слой
  • ягоди - 400 г
  • захар - 3 - 4 с.л.
  • лимонов сок - от 1/3 цитрус
  • желатин - 5 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смелете бисквитите на фини трохи. Разтопете маслото.

Прибавете го към бисквитите и разбъркайте до получаване на влажни трохи. Прехвърлете сместа във форма със свалящ се борд 26 см и оформете блат.

Сложете в хладилника за 30 минути.

През това време си приготвите чийзкрема.

Накиснете желатина в 50-60 мл студена вода и оставете за няколко минути да набъбне.

В купа сложете крема сиренето и пудрата захар. Разбъркайте, докато получите гладък крем. Прибавете сметаната и чията и отново разбъркайте.

Набъбналия желатин сложете в съд на водна баня, докато се втечни и също прибавете към сместа.

Нарежете ягодите. Част от тях наредете по борда на формата. Останалите залейте с лимонов сок и поръсете със захар. Приберете в хладилника.

С получения крем залейте бисквитения блат. Отново върнете в хладилника за два часа.

Щом кремът стегне, наредете ягодите а отделилия се сок загрейте, докато захарта се стопи.

Към горещия сироп прибавете желатина (5 г), който предварително трябва да накиснете в няколко лъжици студена вода.

С този ягодов сироп залейте ягодите и върнете чийзкейка отново в хладилник за още един час.

Чийзкейкът с чия и ягоди е готов.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: