Начин на приготвяне
Смелете бисквитите на фини трохи. Разтопете маслото.
Прибавете го към бисквитите и разбъркайте до получаване на влажни трохи. Прехвърлете сместа във форма със свалящ се борд 26 см и оформете блат.
Сложете в хладилника за 30 минути.
През това време си приготвите чийзкрема.
Накиснете желатина в 50-60 мл студена вода и оставете за няколко минути да набъбне.
В купа сложете крема сиренето и пудрата захар. Разбъркайте, докато получите гладък крем. Прибавете сметаната и чията и отново разбъркайте.
Набъбналия желатин сложете в съд на водна баня, докато се втечни и също прибавете към сместа.
Нарежете ягодите. Част от тях наредете по борда на формата. Останалите залейте с лимонов сок и поръсете със захар. Приберете в хладилника.
С получения крем залейте бисквитения блат. Отново върнете в хладилника за два часа.
Щом кремът стегне, наредете ягодите а отделилия се сок загрейте, докато захарта се стопи.
Към горещия сироп прибавете желатина (5 г), който предварително трябва да накиснете в няколко лъжици студена вода.
С този ягодов сироп залейте ягодите и върнете чийзкейка отново в хладилник за още един час.
Чийзкейкът с чия и ягоди е готов.