Начин на приготвяне
За кюфтенцата смелете лука, моркова, гъбите и накиснатият в мляко и отцеден хляб. Сложете каймата, подправките и яйцето, омесете.
Добавете около 2 пълни лъжици галета, за да сгъстите сместа и да стане лесна за оформяне. Ако е нужно сложете и повече галета.
Навлажнявайте дланите си и оформяйте кюфтенца, малко по-големи от орех. Овалвайте ги в брашно и изпържете до златисто в загрято на умерен/силен огън олио (от 9 степени на котлона аз варирам на 7-8-ма степен).
Извадете готовите кюфтенца в чиния, покрита с кухненска хартия, която да поеме излишната мазнина.
Заемете се със соса от коприва, като накълцате на ситно чесъна и го сложите в загрятите на умерен огън масло и олио. Когато замирише приятно, но без да загаря, сложете копривата нарязана на дребно.
Бъркайте няколко секунди и сипете брашното. Когато и то леко се запържи налейте на няколко пъти прясното мляко - за предпочитане да е топло.
Варете соса около 10-12 минути при почти непрестанно бъркане и си доливайте водичка, за да го разреждате до желаната гъстота.
Овкусете със сол, пипера и индийско орехче.
Дръпнете копривения сос от котлона и оставете леко да му спадне температурата. Може да ползвате кухненски термометър и да отмерите до 80-90 градуса.
Тогава сипете към соса разбитото с кисело мляко и щипка сол яйце. Предварително си го темперирайте, за да не се пресече.
Върнете на котлона при слаб огън за 2 до 4 минути и сосът от коприва е готов. Може вътре да сложите и кюфтенцата, за да покъкрят заедно, или пък да сервирате отделно и всеки да си залива със сос.
Добър апетит!
Кюфтенцата в сос от коприва са чудни!