Начин на приготвяне
Почистете хека и внимателно отделете филетата. Главата и основната кост сложете в тенджера и добавете всички изброени продукти за бульона - обелените и нарязани на две две зеленчуци.
Залейте продуктите с достатъчно количество вода - трябва да ги покрива поне 2-3 пръста.
Варете 30-тина минути на бавен огън, след което прецедете рибния бульон. Върнете готовия бульон в тенджерата и го поддържайте топъл, като за целта включите котлона на най-ниска степен.
Наситнете ряпата, целината и морковите, а аспержите първо почистете от твърдите части и след това нарежете на малки резени.
Задушете зеленчуците в загретия зехтин до полуомекване. Добавете настъргания чесън и доматения сос.
Гответе за кратко и налейте горещия бульон, варете 15-тина минути.
За да отделите по-лесно кожата от рибните филета, потопете ги за минута-две във врящата супа. Отделете месото и го накъсайте на едро, след това върнете в супата.
Овкусете рибната супа с наситнен див лук, бял пипер и сол, ако е необходимо.
Поръсете готовата супа с още див лук и сервирайте топла.
Чудната чорба от хек е много вкусна, опитайте.