Великденска питка с джоджен

Великденска питка с джоджен
Снимка: Паулина Стоянова
1 / 3
21/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Сготви40 мин.
Общо60 мин.
Порции3
"Ако обичате джоджен, непременно пригответе тази разкошна питка"

Необходими Продукти

  • вода - 350 мл
  • суха мая - 1 пакет
  • брашно - 500 грама
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • джоджен - 3 с.л.
  • олио - 100 мл
  • за намазване
  • семена - 3 с.л. микс за поръска
  • куркума - 1/2 ч.лъжичка
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте водата докато стане хладка и разтворете в нея маята със захарта.

Пресейте брашното и го смесете със солта и смления джоджен. В средата му направете кладенче. Вътре сипете олиото и внимателно с разбъркване добавете маята. Постепенно замесете меко и нелепкаво тесто.

Оставете тестото да втаса на топло, докато удвои обема си. Ако искате да втаса по-бързо, сложете го в загрята на 60 градуса фурна.

Докато тестото втасва, смесете куркумата с олиото.

Премесете втасалото тесто и го разделете на седем топки. Шест от топките разточете с ръце, за да се получи нещо като дълго фитилче. Вържете ги внимателно на възел.

Намазнете и набрашнете тава, сложете вътре направените възелчета. Седмата топка сложете в средата.

Оставете питката да втаса и до удвои леко обема си. Намажете я с олиото с куркума и поръсете с микс от семена.

Загрейте фурната на 170 градуса. Изпечете питката да готовност - около 40 минути. Изчакайте да се охлади и тогава я разчупете.

Великденската питка с джоджен е готова.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: