Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с печурки и манатарки

Ризото с печурки и манатарки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Ризото с печурки и манатарки
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Превърнете се в един истински мастър шеф с тази рецепта за гъбено ризото, а след това се наградете за добре свършената работа и с чаша хубаво бяло вино"

Необходими продукти

  • ориз - 260 г карнароли
  • лук - 50 г
  • манатарки - 40 г сушени
  • манатарки - 80 г пресни
  • печурки - 80 - 100 г пресни
  • зехтин - 40 г
  • бульон - 800 мл
  • вино - 100 мл (розе или бяло)
  • пармезан - 60 г
  • магданоз - за поръсване
  • сол - на вкус
  • масло - 2 с.л. (по желание) или сметана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хидратирайте сушените манатарки и когато омекнат ги отцедете от водата и изстискайте добре.

Накълцайте на ситно лука и го запържете до омекване в зехтина.

Сложете и хидратираните манатарки и бъркайте две-три минутки, за да пуснат своя аромат.

Сипете ориза карнароли, запържете и него за минута-две, след което налейте хубаво ароматно вино.

Гответе две минути, за да се изпари алкохолът.

Сложете и пресните гъби печурки и манатарки, нарязани според вкуса ви- на по- едро или по-ситно.

Бульонът ви трябва да е горещ, затова през цялото време го дръжте на котлона при слаб огън, за да не изстива.

След като сте добавили гъбите, посолете и започнете да наливате по два черпака от горещия бульон (той може да е зеленчуков или гъбен, но не прекалено силен). Докато едната порция течност не се поеме от ориза, не наливайте следващата и през цялото време бъркайте.

На пакета на ориза карнароли ще ви е указано нужното време за приготвяне. При мен индикира 12-14 минути и варя толкова или докато почти поеме последната порция бульон.

Тук има тънък момент, при който не трябва да се чака съвсем да се поеме течността, а да остане лека кремообразна обвивка около ориза. Този сорт е най-подходящия за ризото, именно защото отделя много нишесте, което се благоприятства и от постоянното бъркане на ястието докато се готви.

Самото зърно остава твърдо и дори и при поемане на повече течност не се превръща в каша, не се чупи или слепва.

Понякога не е нужно и да се добавя масло или сметана, тъй като си е достатъчно кремообразен, но вие ако прецените си сложете две-три лъжици масло, сметана или маскарпоне.

Идва ред и на последната фаза от приготвянето на ризото, а тя е да се настърже малко пармезан.

Разбъркайте, за да се разтопи и разпределете на порции.

Поръсете ризотото с още пармезан и малко свеж магданоз.

Поднесете го на момента с чаша хубаво вино.

Ризотото с печурки и манатарки е готово.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: