Начин на приготвяне
Тиквата се обелва, почиства от семки и влакна и се нарязва на резени, след което се задушава в 1/3 от маслото.
Телешкото месо се нарязва на кубчета, запържва се за кратко в 1/3 от маслото, след което се налива малко вода и се задушава на тих огън до омекване.
Останалата 1/2 масло се загрява и в нея се запържва ситно нарязания лук. Когато омекне, се добавят полусварения ориз, сол и черен пипер. Запържва се още 3-4 минути и се сваля от котлона.
В глинен гювеч поставяме ред тиква, отгоре сипваме телешкото месо, покриваме с ориза и завършваме с 1 ред домати, нарязани на кръгчета.
Ястието се залива с гореща вода или бульон, така че едвам да покрие продуктите и се пече в загряна на 180 градуса фурна за около 80-100 минути.
Преди поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз.