Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с телешко месо и тиква

Мусака с телешко месо и тиква

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921359
Мусака с телешко месо и тиква1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • телешко месо - 800 г
  • тиква - 800 г
  • масло - 100 г
  • ориз - 100 г полусварен
  • лук - 80 г
  • домати - 200 г
  • магданоз - 1/2 връзка
  • червен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се обелва, почиства от семки и влакна и се нарязва на резени, след което се задушава в 1/3 от маслото.

Телешкото месо се нарязва на кубчета, запържва се за кратко в 1/3 от маслото, след което се налива малко вода и се задушава на тих огън до омекване.

Останалата 1/2 масло се загрява и в нея се запържва ситно нарязания лук. Когато омекне, се добавят полусварения ориз, сол и черен пипер. Запържва се още 3-4 минути и се сваля от котлона.

В глинен гювеч поставяме ред тиква, отгоре сипваме телешкото месо, покриваме с ориза и завършваме с 1 ред домати, нарязани на кръгчета.

Ястието се залива с гореща вода или бульон, така че едвам да покрие продуктите и се пече в загряна на 180 градуса фурна за около 80-100 минути.

Преди поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: