Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Ябълков пай с богата плънка

Ябълков пай с богата плънка

Даниела РусеваДаниела Русева
Новак
46112950
Ябълков пай с богата плънка2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Празничен ябълков пай с богата плънка - красив и вкусен, всичко, което трябва да бъде един сладкиш"

Необходими продукти

  • тесто
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 280 г
  • краве масло - 120 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • пудра захар - 70 г
  • плънка
  • царевично брашно - 30 г фино
  • орехи - 1 к.ч. смлени /или бадеми/
  • ябълки - 5 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • захар - 100 г
  • карамфил - 1 щипка
  • канела - 1 к.л.
  • индийско орехче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа пресейте брашното заедно с бакпулвера. Добавете маслото, настъргано. Сипете солта и пудрата захар. Разбъркайте с ръце, за да стане на трохи.

Разбийте яйцата и сипете и тях. Разбъркайте добре с вилица, за да се усвоят. Поставете стреч фолио върху купата и приберете в хладилник да се охлади.

Ябълките нарежете на дребно и смелете в блендер. Сипете захарта, царевичното брашно, а след кратко смесване на продуктите - и наситнените орехи. Това е плънката за пая.

Извадете вече охладеното тесто за пай. Откъснете топче с големината на яйце, а останалото разточете на широка кора.

В тава 30 см сложете хартия за печене, а после и разточената кора. Трябва да оформите по такъв начин, че да има тесто и по периферията на тавата, в която ще печете ябълковия пай.

Когато сте готови с кората, отгоре сипете от плънката. Отделеното тесто разточете на кора с дебелина 3 мм. Нарежете на лентички, с които ще направите решетката на вашия красив пай.

Ябълковият пай с богата плънка се пече за 40 мин. на 180-градусова фурна с вентилатор. Щом е готов, се поръсва с пудра захар и се сервира изстинал.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: