Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Пълнен петел с картофи

Пълнен петел с картофи

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Пълнен петел с картофи2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Поводи винаги се намират, затова не отлагайте твърде дълго направата на тази рецепта за пълнен петел"

Необходими продукти

  • петел - 2 кг домашен
  • лук - 2 глави
  • моркови - 3 бр.
  • картофи - 1 кг
  • чесън - 9 скилидки
  • чубрица - 1 с.л.
  • розмарин - 1/2 к.л. сушен
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • краве масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Петелът се почиства. Измийте и подсушете с кухненска хартия излишната вода. Намажете го с масло и го овкусете с подправките - червен пипир, черен пипер, сол, кимион и розмарин. Поставете в тава.

С остър нож направете няколко прореза, а после в тях сложете по една скилидка чесън. Оставете месото да се маринова минимум за час.

Картофите почистете и нарежете на парчета, лука - също, а морковите - на кръгчета. Напълнете петела с плънката от лук и моркови, а картофите сложете около него в тавата.

Сипете 2 ч.ч. вода в тавата и завийте с алуминиево фолио за печене. Поставете в средата на фурната, включете вентилатор и изпечете петела с картофи за час на 220 градуса.

След като времето изтече, изключете фурната и оставете пълнения петел с картофи да се доопече и да си обере топлото.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: