Петел с чесново пюре

Янка ГорановаЯнка Горанова
Новак
6971k656
Петел с чесново пюре1 / 2
13/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
190 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • петел - 1 бр. (около 3 кг)
  • чесън - 2 глави
  • вино - ½ ч.ч. бяло
  • бульон - 2 кубчета, пилешки
  • борово семе - 50 г
  • бадеми - 50 г сурови
  • масло - 30 г
  • брашно - 30 г
  • дафинов лист - 2 листенца
  • олио
  • свинска мас
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Петелът се сварява. Чесновите скилидки се обелват и настъргват едро. Покриват се с олио, задушават се на слаб котлон 1 час и се оставят.

Петелът се намазва със свинска мас и се запържва до златисто в тенджера. След това се добавят 2 литра вода, кубчетата бульон, виното, дафиновите листи и солта и се варят 2 часа.

Брашното се запържва в маслото. Добавя се половин литър бульон от варенето на петела и се вари на среден котлон 10 минути. Добавя се още бульон, ако е необходимо.

Петелът се отцежда и гърдите се нарязват на резени, останалото – на равномерни парчета.

Сервира се с чесновото пюре и шунка по желание.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: