Начин на приготвяне
Петелът се почиства. Измийте и подсушете с кухненска хартия излишната вода. Намажете го с масло и го овкусете с подправките - червен пипир, черен пипер, сол, кимион и розмарин. Поставете в тава.
С остър нож направете няколко прореза, а после в тях сложете по една скилидка чесън. Оставете месото да се маринова минимум за час.
Картофите почистете и нарежете на парчета, лука - също, а морковите - на кръгчета. Напълнете петела с плънката от лук и моркови, а картофите сложете около него в тавата.
Сипете 2 ч.ч. вода в тавата и завийте с алуминиево фолио за печене. Поставете в средата на фурната, включете вентилатор и изпечете петела с картофи за час на 220 градуса.
След като времето изтече, изключете фурната и оставете пълнения петел с картофи да се доопече и да си обере топлото.