Начин на приготвяне
Измиваме и нарязваме лопуша, зеления лук и чесън. Задушаваме всичко за 2 минути в тиган със сгорещено олио. Разбиваме 3 яйца и заквасената сметана.
В тигана овкусяваме със сол, вегета и черен пипер и разбъркваме. Натрошаваме сирене отгоре и сипваме яйчената смес в тигана.
Разбъркваме и сипваме всичко в керамична тавичка. Печем в студена фурна до златист цвят.
Накрая чукваме 4-те яйца отгоре като правим по една малка дупка. Връщаме обратно във фурната, докато се сготвят яйцата.
Изключваме и сервираме запеканката с кисело мляко и поръсваме с пушен червен пипер по желание.
Пролетната запеканка с лопуш е готова.