Начин на приготвяне
В купа разбийте с миксер захарта и яйцата до получаване на хубав пухкав крем. На тънка струйка налейте сметаната и олиото, като не спирате да бъркате с лъжица.
Пресейте брашното заедно с двете ванилийки, щипка сол и бакпулвера. Прибавете го на части към течната смес.
Нарежете на кубчета едната ябълка и я полейте с 2 лъжици ром.
Сложете хартия за печене върху форма с диаметър 22 см. Сипете вътре половината от сместа и заравнете. Разпредете нарязаната ябълка и покрийте с останалата кексова смес.
Най-отгоре сложете в кръг ябълкови резени. Поръсете ги с лъжица кафява захар.
Изпечете ябълковия сладкиш в загрята на 170 градуса фурна за около 35-40 минути. Използвайте дървено шишче, за да пробвате дали е готов.
Извадете сладкиша и още докато е топъл го поръсете с пудра захар.
Лекият ябълков сладкиш със сметана е готов.