Начин на приготвяне
Измийте и подсушете добре джолана. Направете леки разрези навсякъде. Сложете по една скилидка чесън в тях.
Сложете го в гювеч, овкусете с пушения червен пипер, черен пипер, сол, мащерка и олио. Втрийте добре в месото, сипете бирата на дъното и затворете с капак и приберете в хладилника за 2 дни.
Така месото се маринова много добре. От време на време обръщайте свинския джолан, за да се овкуси от всички страни.
Щом денят за печене настъпи, извадете гювеча час преди това, за да добие стайна температура.
Измийте и накълцайте на парченца гъбите. Сложете ги в гювеча. Сложете главата чесън, необелена, а лука нарежете на две половини без да го белите. Добавете зрънцата пипер, дафиновия лист и водата.
Затворете гювеча с капак, може да уплътните с лента от тесто. Сложете го долу във фурната и печете за 3 часа на 140-150 градуса.
Когато сочното печено свинско е готово, поднесе порция с обезкостено месо, гартниура от гъби и сос от гювеча.
Печеният свински джолан с гъби и лук е разкошен - сочен, ароматен, да си оближете пръстите!