Печен джолан по немски

ЗориЗори
Новак
1715465k
Печен джолан по немски
Снимка: Зори
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
4
"На този толкова вкусен печен джолан му е нужна само една гарнитура по ваш вкус за пълен завършек. Да ви е сладко!"

Необходими продукти

  • свински джолан - 1.6 кг (с кост и кожа)
  • лук - 2 средни глави кромид
  • ябълки - 7 дребни
  • карамфил - 7 зрънца
  • чесън - 1 малка глава
  • черен пипер - 1 к.л. на зърна
  • дафинов лист - 2 бр.
  • олио - 1/2 к.ч.
  • мащерка - 1 к.л.
  • кимион - 1 ч.л. на зърна
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте свинския джолан под студена течаща вода. След това старателно го подсушете и направете спираловидни разрези по кожата му, използвайки остър нож.

Наситнете чесъна и го оставете настрана. Нарежете ябълките (необелени) на едри парчета и забийте карамфилчетата в резените. Лука нарежете на едро.

Използвайте гювеч или подходящ съд с капак, на дъното на който сложете лука и ябълките.

Отгоре поставете джолана и го овкусете със сол, черен пипер, скълцания чесън и мащерка, като поставяте от подправките и в разрезите.

Залейте с олиото и хубаво натрийте джолана, а останалата мазнина сипете върху ябълките с лука.

Налейте в гювеча 200 мл топла вода и добавете зърната черен пипер и дафиновите листа. Поръсете джолана със зрънцата кимион.

Хубаво е джоланът да бъде изправен, защото така ще се изпече равномерно и ще има апетитна коричка. Сложете капака (ако нямате, покрийте с три пласта алуминиево фолио и сложете в долната част на фурната) и сложете съда вътре.

Включете фурната на 160-170 градуса и печете свинското около 3 часа. Проверявайте няколко пъти и ако е необходимо, долейте още малко топла водичка. Ако пък не се наложи да доливате вода, само обливайте джолана с отделилия се сос.

Когато месото стане крехко и се отделя от кокала, а кожата е хрупкава и апетитна, джоланът е готов.

Сервирайте го с туршия, кисело зеле или краставички, картофено пюре или печени картофи. Може да направите вкусно пюре от печените ябълки, лук и отделилия се сос.

Печеният джолан по немски е готов.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: