Начин на приготвяне
Измийте свинския джолан под студена течаща вода. След това старателно го подсушете и направете спираловидни разрези по кожата му, използвайки остър нож.
Наситнете чесъна и го оставете настрана. Нарежете ябълките (необелени) на едри парчета и забийте карамфилчетата в резените. Лука нарежете на едро.
Използвайте гювеч или подходящ съд с капак, на дъното на който сложете лука и ябълките.
Отгоре поставете джолана и го овкусете със сол, черен пипер, скълцания чесън и мащерка, като поставяте от подправките и в разрезите.
Залейте с олиото и хубаво натрийте джолана, а останалата мазнина сипете върху ябълките с лука.
Налейте в гювеча 200 мл топла вода и добавете зърната черен пипер и дафиновите листа. Поръсете джолана със зрънцата кимион.
Хубаво е джоланът да бъде изправен, защото така ще се изпече равномерно и ще има апетитна коричка. Сложете капака (ако нямате, покрийте с три пласта алуминиево фолио и сложете в долната част на фурната) и сложете съда вътре.
Включете фурната на 160-170 градуса и печете свинското около 3 часа. Проверявайте няколко пъти и ако е необходимо, долейте още малко топла водичка. Ако пък не се наложи да доливате вода, само обливайте джолана с отделилия се сос.
Когато месото стане крехко и се отделя от кокала, а кожата е хрупкава и апетитна, джоланът е готов.
Сервирайте го с туршия, кисело зеле или краставички, картофено пюре или печени картофи. Може да направите вкусно пюре от печените ябълки, лук и отделилия се сос.
Печеният джолан по немски е готов.