Начин на приготвяне
Пиле фрикасе със сметана и къри е по-различен прочит на класическа рецепта.
Пилешките бутчета се слагат да се варят в тенджера с подсолена вода заедно с нарязаните на едро праз лук и морков. Свареното пилешко месо се обезкостява и нарязва на по-дребни късове. Бульонът, в който са се варили бутчетата, се прецежда.
В тенджерка се разтопява кравето масло и в него се запържва брашното до златисто. Прибавя се кърито и след разбъркване се налива на няколко пъти от прецедения бульон. Към соса се добавят настърганата кора на един лимон и три супени лъжици прясно изцеден лимонов сок.
Слага се сол на вкус и малко смлян черен пипер, след което се налива на струйка готварската сметана.
Накрая в тенджерата се слага и нарязаното пилешко месо. Фрикасето се готви още две-три минути. Сервира се с гарнитура от варени картофи и поръсено с нарязан на ситно магданоз.
Източник: списание Кулинариум