Ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Фрикасе»Пиле фрикасе със сметана и къри

Пиле фрикасе със сметана и къри

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k1k3
Пиле фрикасе със сметана и къри
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
13/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Избягайте от класическите рецепти за малко - преоткрийте това пиле фрикасе със сметана и къри, ще останете доволни"

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 3 бр.
  • праз - 1 стрък
  • моркови - 1 бр.
  • краве масло - 50 г
  • брашно - 2 с.л.
  • къри - 1 ч.л. на прах
  • готварска сметана - 200 мл
  • лимони - 1 бр.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пиле фрикасе със сметана и къри е по-различен прочит на класическа рецепта.

Пилешките бутчета се слагат да се варят в тенджера с подсолена вода заедно с нарязаните на едро праз лук и морков. Свареното пилешко месо се обезкостява и нарязва на по-дребни късове. Бульонът, в който са се варили бутчетата, се прецежда.

В тенджерка се разтопява кравето масло и в него се запържва брашното до златисто. Прибавя се кърито и след разбъркване се налива на няколко пъти от прецедения бульон. Към соса се добавят настърганата кора на един лимон и три супени лъжици прясно изцеден лимонов сок.

Слага се сол на вкус и малко смлян черен пипер, след което се налива на струйка готварската сметана.

Накрая в тенджерата се слага и нарязаното пилешко месо. Фрикасето се готви още две-три минути. Сервира се с гарнитура от варени картофи и поръсено с нарязан на ситно магданоз.

Източник: списание Кулинариум

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: