Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Копривена яхния със сирене

Копривена яхния със сирене

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Копривена яхния със сирене2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • коприва - 600 грама върхари
  • копривена вода - 500 мл
  • брашно - 3 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • доматено пюре - 1 с.л. с връх
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • олио - 1 кафена чаша
  • черен пипер - на вкус
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте копривата под течаща студена вода.

Налейте в тенджера подсолена вода и бланширайте копривата за около 2 минути. След това прецедете, а водата запазете.

В голям тиган сипете олиото и добавете нарязаните лук и чесън, запържете ги до омекване.

Сипете брашното и запържете докато промени леко своя цвят. Прибавете бланшираната коприва и размитото с малко топла вода доматено пюре. Сипете червения пипер и разбъркайте.

Налейте около половин литър от копривената вода и разбъркайте. Овкусете със сол, пипер, копър и джоджен.

Варете яхнията около 5 минути на бавен огън, след което махнете от огъня.

Поднесете ястието топло, като може да гарнирате с варено яйце и натрошено сирене.

Копривената яхния със сирене е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: