Начин на приготвяне
Копривата и пресният лук се измиват хубаво под течаща вода и се нарязват на дребно. Морковите се обелват и нарязват на кубчета.
В тенджерка се загрява олиото и в него се задушават лукът и морковите за няколко минутки. Към тях се добавят ситно скълцаните стерилизирани домати, оставят се на по-бавен огън, докато водата им изври.
След това се прехвърля и копривата и се залива с 1. 5 литра вряща вода. Посолява се и се оставя да покъкри под капак за 20 минути.
Оризът се измива и отцежда от водата, прехвърля се в тенджерата и супата се оставя за още десетина минутки да поври, до сваряването на ориза.
Накрая супата от коприва се подправя със сушен девесил или джоджен - на вкус, както по желание може да се добави и ситно скълцана скилидка чесън за повече аромат.
За застройката в купичка се отсипват един - два черпака от чорбата и се оставя да се поохлади.
В друга купа се разбива яйцето с киселото мляко, като се смесва с поизстиналата в купичката чорба.
След като се смесят добре, застройката се изсипва постепенно в тенджерата като се разбърква непрекъснато.
Копривена чорба със застройка по рецепта на Иван Звездев е готова за сервиране.